Acest grafic îți arată cât de mic e SARS-CoV-2, ca să-ți dai seama cât de importantă e masca

de: Ozana Mazilu
07 12. 2020
virus

În general, virusurile, bacteriile sau alţi germeni patogeni care ne ameninţă sănătatea nu sunt vizibili cu ochiul liber. Virusul SARS-CoV-2 care a dus la actuala pandemie globală, nu este cel mai mic virus. Dacă te-ai întrebat vreodată cum arată în comparație cu alte virusuri, ai la dispoziție un grafic.

Astfel, platforma Visual Capitalist a realizat un grafic în care pune în perspectivă dimensiunile acestor virusuri pe care nu îi vedem cu ochiul liber. Potrivit Adevarul, care a publicat graficul, virusul SARS-CoV-2, deşi de dimensiuni mici, nu este cel mai mic virus.

SARS-CoV-2 este nedetectabil cu ochiul liber, așadar foarte periculos

Spre exemplu, virusul Zika şi virusul bacteriofag T4  – responsabil pentru E. coli – sunt mai mici în comparaţie cu virusul care provoacă COVID-19. Iar la capătul celălalt al scalei, găsim polenuri, sare, nisip, care sunt semnificativ mai mari decât virusurile şi bacteriile. Acestea intră chiar în lumea obiectelor vizibile cu ochiul liber.

Corpul uman este capabil să le blocheze – o particulă trebuie să fie mai mică de 10 microni pentru a putea fi inhalată de sistemul respirator. În general, polenul şi nisipul rămân prinse în nas şi în gât, nu ajung în plămâni. Particulele mai mici însă reuşesc să treacă de aceste bariere. Particulele de praf, funingine de dimensiuni mici  – circa 2,5 microni – sunt capabile să ajungă în plămânii noştri.

Mai mult, particulele de fum provenite de la incendii, cu dimensiuni de 0,4 – 0,7 microni, sunt chiar mai periculoase, determinând atât probleme la nivelul plămânilor, cât şi afecţiuni cardiovasculare şi neurologice.

Așadar, particulele de coronavirus sunt mai mici decât celulele roșii sau albe din sânge. Cu toate acestea, o singură celulă sanguină este practic invizibilă cu ochiul liber. La acest grafic, s-a adăugat, de asemenea, ca punct de referință pentru comparația de dimensiuni, un singur fir de păr uman.

În concluzie, există multe tipuri diferite de virusuri și bacterii care sunt mult mai mici decât putem vedea cu ochiul liber și care, evident, ne afectează sănătatea. De aceea este necesar să purtăm mască, mai ales în timpul pandemiilor, în caz că nu era deja de la sine înțeles.